The body benefits from movement The mind benefits from stillness
Sakyhon Mipham

Taiji/Qigong: de kunst van bewegen

Wil jij meer energie, een betere doorbloeding en balans en meer concentratievermogen? Laat je spanning dan wegvloeien met Taiji/Qigong. Fijn na een dag hard werken of om je dag mee te beginnen. Taiji/Qigong maakt je geest helder waardoor je elke taak actief oppakt!

Taiji/Qigong is een Chinese bewegings- en energieleer. Via rustige (energetische) staande of zittende ‘ronde’ bewegingsoefeningen krijgt je lichaam meer energie. Je lichaam en geest komen in balans, je ademhaling wordt beter, je brengt je gedachten tot stilte en leert luisteren naar je lichaam. De oefeningen helpen je je energie opnieuw in je lichaam te verdelen. Taiji/Qigong is voor iedereen toegankelijk.

Schrijf je in!


Taiji (Tai Chi)

Taiji komt oorspronkelijk uit de vechtkunst. Het kan ook een gezondheids- en spirituele kunst zijn. Het richt zich op (gevechts)voordelen als fit en gezond zijn, een goede, gegronde houding en een scherp gerichte geest. Je gebruik je interne kracht (Qi) om de externe kracht van je aanvaller (yang) met zachtheid (yin) te beantwoorden.

Taiji kent een combinatie van verschillende ontspannings-, gezondheids- en ademhalingsoefeningen, aanvals- en verdedigingstechnieken en strekkingen. Daarmee bevorder je je gezondheid door spanning los te laten, houding en balans te verbeteren, energie te krijgen, bewust aanwezig te zijn en je lichaam te onderhouden.


Qigong (Chi Kung)

Qigong betekent letterlijk ‘vaardigheid met energie’. Er zitten geen aanvals- en verdedigingstechnieken in. Qigong richt zich volledig op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van je lichaam en geest door je innerlijke levensenergie (Qi) te cultiveren en beheren. Qigong helpt je je immuunsysteem en energiehuishouding te verbeteren, rust en balans te vinden en energie te krijgen.


De Vijf Elementenleer

Beweging, verandering en herhaling
Volgens deze leer bestaat alles in het universum uit beweging, verandering en herhaling die volgens vastgestelde fenomenen, volgorden en patronen verlopen.

Deze cyclische processen zitten in alles en iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de seizoenen, het dag- en nachtritme, de groei van planten en de ontwikkeling van dier en mens. Omdat een gebeurtenis in de ene fase invloed heeft op de volgende fasen, zijn veranderingen in ons lichaam of in onze omgeving direct van invloed op onze gezondheid en ons welbevinden. Gezondheid wordt ondersteund door harmonie tussen twee tegengestelde krachten die elkaar aanvullen: yin en yang. Als deze uit balans zijn, ontstaat ziekte.

De vijf elementen
Daarnaast symboliseren vijf fundamentele stoffen (elementen) Vuur, Aarde, Water, Hout en Metaal alle fenomenen, inclusief de menselijke levensfasen. Elk element heeft zijn eigen energie en samen corresponderen ze met de seizoenen, onze emoties en organen. Ook de invloed van ziekte wordt door deze elementen gesymboliseerd.

De beweging van de vijf elementen en de manier waarop ze elkaar beïnvloeden, worden gebruikt om eigenschappen en categorieën van stoffen in het universum en hun onderlinge relaties te verklaren.
Je kunt de Vijf Elementenleer dus gebruiken voor anamnese en behandeling en ook gewoon in je dagelijks leven toepassen. Zo kun je eventuele onbalans in je lichaam herstellen en weer in evenwicht brengen met voeding, shiatsu, accupunctuur én Qigong.

De Vijf Elementenleer

Wekelijkse lessen volgen?

Bij Voice & Movement beoefenen we Taiji/Qigong als bewegingsfilosofie en gezondheidskunst die mentale en fysieke voordelen brengt. In de wekelijkse lessen neem ik je mee in korte vormen uit Tai Chi Choice, Tai Chi Tao en Qigong. Ik ben gecertificeerd Qigong instructor/docent in Tai Chi Tao, Tai Chi Choice en de Vijf Elementenleer. Wil je wekelijks meedoen? Kom langs voor een proefles of neem contact met me op voor meer informatie.

Schrijf je in!Tarieven

Blijf op de hoogte van Voice and Movement